Rooster
De voltijdopleiding Huidtherapie bestaat uit een propedeuse (1 jaar) en een hoofdfase (3 jaar). Elk jaar is onderverdeeld in 4 blokken van 10 weken. Per blok krijg je een nieuw rooster. De dagen waarop je les hebt verschillen van week tot week. Het rooster staat vast voor de komende tien weken maar iedere dag is anders (geen een maandag is dus het zelfde). Twee weken voordat een nieuw blok begint worden de nieuwe roosters bekend gemaakt. Nu is het wel zo dat de roosters tussentijds nog kunnen veranderen, bijvoorbeeld in verband met een zieke docent, hier dient rekening mee gehouden te worden.
Ieder les uur duurt 45 minuten. Voor vaardigheidscolleges (praktijkessen) en werkcolleges zijn vaak twee lesuren ingepland dus 90 minuten.
De vaardigheidscolleges zijn ingedeeld in een instructie les, een feedback les en een onbegeleide les. De instructie les en de feedback les hiervan zijn verplicht. Hier mag je er per onderdeel maximaal één van missen. Wanneer je meerdere lessen mist moet je deze les inhalen om mee te mogen doen aan het tentamen.
Alle andere lessen zijn niet verplicht maar wel heel handig om naar toe te gaan.
Wat leer je tijdens de opleiding?
- Huidanalyse, onder andere middels de Wood's lamp
- Acne-therapie
- Chemische en mechanische peelings
- Camouflage (van bijvoorbeeld littekens, vitiligo of wijnvlekken)
- Wondverzorging
- Lasertherapie (ontharing en vaatjes)
- Coagulatie (van vaatjes en huidoneffenheden)
- Littekentherapie (massage, siliconenpleisters en taping)
- Manuele lymfedrainage (vocht afvoeren door middel van massage)
- Ambulante compressietherapie door middel van zwachtelen en therapeutische elastische kousen
In vrijwel ieder blok werk je met een groep medestudenten aan een project. Vaak is dit een echte opdracht uit de praktijk. Je leert samenwerken, een plan maken en een opdracht uitvoeren. Je doet onderzoek of ontwikkelt een voorlichtingscampagne. De resultaten worden verwerkt in een verslag of presentatie.
Wat zijn de kosten van de opleiding?
Collegegeld: 1951 euro
Boekengeld: +/- 970 euro
Materiaalgeld: +/- 280 euro
Praktijk jasje: +/- 35 euro
Linnengoed: Mag je zelf aanschaffen (hoeslaken, een paar handdoeken en wat washandjes/gastendoekjes). Het moet wit zijn.
Het eerste jaar zijn het redelijk hoge kosten in een keer. Na het eerste jaar hoef je nauwelijks meer nieuwe boeken aan te schaffen, alleen af en toe nog een extra reader en wat extra materialen. Maar geen een jaar is net zo ‘duur’ als het eerste jaar.
Maak jouw eigen website met JouwWeb